Cele şapte contraste de
culoare
Contrastele de culoare reprezintă diferenţa
sensibilă observată în momentul în care sunt comparate doua culori.Când aceste
diferenţe ating un punct maxim,ne referim la contraste de opoziţie
(cald-rece,alb-negru).
Cele şapte contraste de culoare sunt:
·
Contrastul
închis-deschis
·
Contrastul
clar-obscur
·
Contrastul
cald-rece
·
Contrastul
complementar
·
Contrastul
de cantitate
·
Contrastul
de calitate
·
Contrastul
simultan
Contrastul închis-deschis
Contrastul închis-deschis este cel mai uşor
de sesizat,de obice,el putând fi observat în acelaşi timp cu alt tip de
contraste.
Contrastul închis-deschis este un contrast
valoric,el fiind prezent chiar şi în lipsa culorii,la contrastul dintre
aleb,gri şi negru.
O altă situaţie în care acest contrast este
prezent este în cazul existenţei unei singure culori plus alb,gri sau negru.
Cea mai deschisă culoare este galben,iar
cea mai închisă violet.
De obicei se stabileşte acest contrast de
închis-deschis între oricare două culori,culorile cele mai apropiate fiind roşu
şi verde,diferenţa dintre acestea neputând fi sesizată într-o fotografie sau la
un televizor alb-negru.
Contrastul clar-obscur
Clar şi obscur,lumină şi întuneric,au
valoare de contraste absolute.În pictură,alb şi negru reprezintă punctul extrem
de contrast clar-obscur.
Albul şi negru sunt opuse în ceea ce
priveşte efectele produse.Între aceste două extreme se desfăşoară gama
griurilor şi a tonurilor colorate.
Griul poate rezulta din amestecul
alb-negru,din galben+roşu+albastru+alb sau din amestecul oricărei perechi de
complementare+alb.Într-o serie continuă de douăsprezece gradaţii tonale de alb
şi negru este important ca gradaţiile să se afle la distanţă egală,griul mediu
fiind în centrul seriei.
Galbenul fiind cea mai deschisă culoare,iar
violetul cea mai închisă,contrastul de clar-obscur dintre aceste culori are cea
mai puternică intensitate.
Contrastul
cald-rece
Contrastul cald-rece este cel mai
strălucitor contrast.
Cea mai caldă culoare de pe cercul cromatic
este roşu-oranj,iar cea mai rece este bleu-turcoaz,din juxtapunerea acestora
rezultând contrastul cel mai puternic de cald-rece.
Culorile reci sunt:
violet,bleu-violet,bleu-turcoaz,bleu-verde,verde.
Culorile calde sunt:galben,oranj,roşu-oranj,roşu,roşu-purpuriu.
Efectul de cald sau rece variază atunci
când culorile contrastează cu tonuri mai calde sau mai reci,astfel un ton rece
va părea mai rece pe un ton cald decât pe un ton rece.
Culorile calde atrag mai mult atenţia,par să
avanseze,în timp ce culorile reci par a se retrage.
Contrastul complementar
În cercul cromatic,culorile care se află
într-o opoziţie totală sunt galben-violet,oranj-albastru,roşu-verde,se numesc
culori complementare ,între ele existând un contrast de complementare.
Ochiul,care pretinde integrarea fiecărei
culori cu complementara sa,din motive necunoscute încă,în lipsa acesteia şi-o
reprezintă ca şi cum ar fi prezentă.
Folosite în raporturi cantitative
egale,culorile complementare dau efecte solide de static,datorită echilibrului
dintre ele(cald-rece,luminos-întunecos).
Contrastul de
cantitate
Acest contrast se referă la combinaţiile de
culori pe suprafeţe diferite.Practic,în proporţii potrivite,oricare două sau
trei culori pot funcţiona armonios.
Raporturile de cantitate pentru culorile
complementare sunt:
·
galben:violet=
1/4 : 3/4
·
oranj:albastru=1/3
: 2/3
·
roşu:violet=1/2
: ½
Sau
·
galben:oranj=3:4
·
galben:roşu=3:6
·
galben:violet=3:9
·
galben:albastru=3:8
·
galben:roşu:albastru=3:6:8
·
oranj:violet:verde=4:9:6
Contrastul de
calitate
Contrastul de calitate reprezintă
contrastul dintre culorile intense,luminoase şi cele palide,întunecate.
Calitatea cromatică înseamnă gradul de
puritate sau de saturaţie al culorilor.
O culoare poate fi ruptă cu ajutorul
albului:
·
galbenul
devine rece
·
violetul
dă impresia de veselie
·
albastru
nu seschimbă
O culoare pură se poate rupe cu ajutorul
negrului:
·
din
galben rezultă un verde bolnăvicios
·
albastrul
îşi pierde luminozitatea
O culoare pură poate fi rupta cu ajutorul
griului
·
culorile
amestecate cu gri devin mai mult sau mai puţin neutre
Orice culoare pură poate fi ruptă cu
ajutorul complementarei sale.
Contrastul simultan
Contrastul simultan
se referă la fenomenul prin care ochiul nostru pretinde pentru o anumită
culoare,în mod simultan,culoarea complementară,iar dacă nu îi este dată,o
produce el însuşi.
Deoarece culoarea creată nu există în mod
real,ea duce la o senzaţie neplăcută de iritare a cărei forţă se schimbă în mod
constant.
Pe măsură ce ochiul oboseşte,culoarea de
bază îşi pierde din intensitate,iar culoarea creată simultan devine mai
puternică.
Acest efect poate apărea şi între un gri şi
o culoare principală,între două culori pure sau între griuri.
Pentru minimizarea efectului de contrast
simultan se poate adăuga o cantitate mică dintr-o culoare în culoarea
adiacentă,astfel anulându-se efectul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu